Vegansk äppelpaj

 
( Inlägget innehåller affiliatelänkar. )
 
HEJ!
 
Hoppas ni haft en fin helg!
 
Vi har haft det fint, det har blivit en hel del innehäng på grund av vädret. Det har regnat mycket den här helgen. Men i söndags var det lite uppehåll, så då var vi ute i ett par timmar. Härligt!
 
En riktig höstpaj, det är ju äppelpaj. Jag gör oftast smulpaj men den här gången ville jag testa på att göra en fylld paj med skal. Det var lite pilligt ska jag erkänna, men till slut fick jag till det. 
Man kan använda en kniv för att skära ut blommorna och figurerna, men jag använde barnens Play Doo formar i plast- det blev ju riktigt fint!
 
Här kommer receptet:
 
Ingredienser:
 
Pajdeg:
 
200 g mjölkfritt margarin
5 dl mjöl
1 msk äggersättare + 30 ml vatten
1 dl socker
 
Fyllning:
 
10 - 12 medelstora äpplen
1 dl vatten
1/2 citron, saften
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
1-2 tsk Ceylonkanel
1 krm salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. Tärna margarinet och lägg det i en bunke. Tillsätt mjölet. Blanda äggersättaren med vattnet och häll ned blandningen i bunken. Tillsätt sockret och nyp ihop allt till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet en stund medan du skalar, kärnar ur och skär äpplena i klyftor. Koka samman vattnet, citronsaften, socker, vaniljpulver och äppelklyftorna i en kastrull. Koka tills äpplena mjuknat och det blivit lite mosigt. Rör om då och då. Tillsätt kanelen och saltet.
Ta ut degen ur kylen och dela den i två delar. Kavla ut den ena deghalvan på ett väl mjölat bakbord till en platta. Skär sedan 10 långa remsor, ca 2 cm breda. Tänk på att de ska passa formen du använder. Skär dem i rätt längd och samla ihop degen som blir över. Resterande deg kavlar du ut och klär pajformen ( 23 cm i diameter ) med. Spara ev lite deg till figurer. Fyll pajformen med äpplena och lägg sedan på degremsorna som ett rutgaller. Börja i mitten, det blir enklast. Skär ut figurer och lägg dem på deggallret. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25- 30 min. Pudra över florsocker innan du ska servera pajen.
 
 
Så här ser pajen ut ogräddad.
 
 
Älskar att sätta händerna i en degklump, haha!
 
 
Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås/visp.
 
Det går självklart bra att använda vanlig kanel, men Ceylonkanel smakar SÅ mycket mera och är en renare kanel. Testa den gärna om du inte gjort det förut.
 
Ha en fin dag nu!
 
Maggie
 
 
Visa fler inlägg