Vegansk Kimchi

 
Hej!
 
Här kommer receptet på min veganska kimchi. Kimchi har sitt ursprung i Korea, där man förr använde fermentering som konserveringsmetod. Kimchi är fermenterad kål som har många hälsosamma egenskaper. Fermenteringen utvecklar nämligen goda bakterier som är bra för matsmältning och magfloran och även immunförsvaret. Det tar några dagar att få en färdig kimchi, men det är det värt!
 
 
1 mellanstor burk
 
Ingredienser:
 
1,5 kg sallads- eller Savoykål
2 msk salt
5 dl vatten
200 g rättika, hyvlad
5 salladslökar, skivade
2 morötter, skalade och strimlade
2 msk färsk ingefära, skalad och riven
3 msk vitlök, skalad och pressad
1-2 msk råsocker
1 röd chili, urkärnad till hälften och strimlad
 
 
Skölj kålen och skär den i bitar.  Ta bort den grövsta stocken. Lägg kålen i en skål eller bunke och strö över saltet. Häll över vattnen och blanda runt. Packa kålen tätt och lägg sedan på en tyngd, t ex en tallrik så all kål pressas samman. Detta ska nu stå i ett dygn i rumstemperatur. 
Dag två häller du bort vattnet och sköljer kålen. Låt den rinna av. Blanda ned rättikan, löken 
morötterna, ingefäran, vitlöken, sockret och chilin. Blanda försiktigt allt i skålen med masserande rörelser. Ha gärna plasthandskar på händerna. 
Packa kimchin i en ren och torr glasburk. Se till att inga luftbubbor finns kavar i burken innan du försluter den. Låt burken stå i rumstemperatur ett dygn innan du ställer den i kylen i 7 dagar innan du öppnar den.
Servera kimchin som ett tillbehör till asiatisk mat. 
 
 
Lycka till!
 
KRAM
 
/Maggie
 
 
Visa fler inlägg