Saffransauberginesill och Matchaauberginesill

 
HEJ!
 
Dan före dan före dopparedan...
 
Jag jobbar min sista dag idag, sedan tar jag ledigt över jul och nyår. Jag ser så mycket fram över den här ledigheten, känner att jag verkligen har ett behov av vila och återhämtning.
 
Imorgon blir det en massa matfix inför julafton! Det ska bli så kul! Jag har redan bakat en massa godsaker och fryst in men det är flera maträtter som ska fixas imorgon!
 
I år blir det fyra sorters auberginesill på julbordet- ört- och limesill, skärgårdssill, matchasill och saffranssill. Ört- och limesillen och skärgårdssillen har jag redan delat här på bloggen och receptet på saffranssillen får ni här.
 
Ingredienser:
 
1 burk
 
Ingredienser:
 
1 liter vatten
1 aubergine
 
Ättikslag:
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättiksprit, 12%
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 knivsudd salt
 
Sås:
1 litet äpple
1 dl havrefraiche
0,5 dl vegansk majonnäs
1/2 paket saffran
salt och vitpeppar
 
Koka upp en kastrull med vattnet. Under tiden skalar och skär du auberginen i sillstora bitar.
Koka bitarna i vattnet i 3-5 min. Häll av i ett durkslag och låt bitarna svalna helt.
Värm upp alla ingredienser till ättikslagen i en liten kastrull. När sockret smält, ställ åt sidan
och låt allt svalna. Krama ur vätskan ur auberginebitarna och lägg dem i ättikslagen.
Låt stå i 15-20 min. Häll av i ett durkslag. Kärna ur äpplet och skär det i små tärningar.
Gör såsen genom att blanda ingredienserna
till den i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda ned äppeltärningarna.
Pressa försiktigt ut ättikslagen ur
auberginebitarna och blanda ned dem i såsen. Häll upp auberginesillen i en glasburk. 
 
 
Jag tycker att det blir så fint att servera sillen i såna här glasburkar med lock.
Så brukar jag skriva vad burkarna innehåller också, en fin detalj.
 
 
Auberginesill x4!
 
 
 
Och här kommer receptet på Matchasillen- följ receptet för saffranssillen men byt ut såsingredienserna emot:
 
Sås:
 
1 dl havrefraiche
0,5 dl vegansk majonnäs
1/2 - 1 tsk matchapulver
1 näve färska basilikablad
2 msk hackad gräslök
salt och vitpeppar
 
Blanda ihop såsen och ner med auberginebitarna.
 
 
Har ni testat detta förut?
För er som gillar matcha så är detta klockrent!
 
Jag skulle vilja passa på att tipsa er om en blogg jag följer: Det är Sandra Callermo som driver en mat, bak, tränings, och familjeblogg. Sandra lagar underbart god mat och har massor fina recept nu inför julen. Kolla in hennes edamamebönor med chili och vitlök t ex- ett nyttigt och gott snacks nu till alla tvkvällar vi har framför oss i jul.
 
Ha en fortsatt fin dag!
 
 
Visa fler inlägg