Vegansk gräddtårta med flädermarinerade jordgubbar

 
HEJ!
 
Här är receptet på en klassisk gräddtårta med jordgubbar som passar fint till sommarens alla fikastunder! Den blir lite extra festlig med de flädermarinerade jordgubbarna till tycker jag. Lite syrlighet till allt det söta är inte fel alls.
 
Tårtan på bilden är gjord av två sockerkaksbottnar, så om du vill ha en extra maffig tårta som räcker till många så lagar du två bottnar. Tror att den gott och väl räcker till 10 - 12 personer.
 
 
 1 normalstor tårta, 6-8 personer

 Ingredienser:
 marinerade jordgubbar:
 1 1/2 l jordgubbar
1 dl koncentrerad flädersaft
 
Tårtbotten:
 
1,5 dl kikärtsvatten
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
100 g mjölkfritt margarin
1 dl havremjölk
 
Fyllning:
hallonsylt
3 - 4 dl vispbar havregrädde
 
Börja med att dela jordgubbarna i halvor. Lägg dem i en skål och häll över flädersaften.
Rör om och låt stå i kylskåp i två timmar och dra. Rör runt lite då och då.
Sätt ugnen på 175 – 180 grader. Vispa kikärtsvattnet till ett hårt skum. Vispa ned sockret, lite i taget. Vispa tills du har en smet som kan forma toppar. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält margarinet i en kastrull. Blanda ned mjölken och värm tills det börjar ryka. Ta av från plattan. Blanda ned mjölk- och margarinblandningen i de torra ingredienserna. Blanda väl till en klumpfri smet. Vänd ned kikärtsvispet och rör försiktigt till en slät smet. Häll smeten i en rund springform, ca 24 cm i diameter, som du smörjt och ströbrödat. Grädda kakan i ca 30-40 min. Känn efter med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den. Låt den svalna helt innan du skär den i tre lika stora plattor. Lägg en platta på ett tårtfat, bred över hallonsylt och sedan vispad grädde. Varva plattorna med sylt och grädde. På toppen brer du bara ut grädde, tunt och även runt hela tårtan. Garnera med jordgubbarna som får rinna av lite innan du lägger dem i en hög mitt på tårtan.
 
 
 
Visst är servisen med jordgubbarna på fin? Den kommer från Cult design och heter Fragaria. 
 
Lycka till med tårtbaket!
 
KRAM