Salty Caramel bundt cake

 
Hej!
 
Här kommer ett tips på en härlig helgkaka för er som gillar kola. Eller vad sägs om en ljuvlig kolasmakande kaka med en härlig salt kolasås på toppen?
 Inget jag kan motstå i alla fal, haha!
 
Här kommer receptet:
 
 1 medelstor kaka
 
Ingredienser:
 
 0,75 dl kikärtsvatten 
2 dl muscovadosocker
75 g mjölkfritt margarin
2 dl havremjölk
2 tsk äppelcidervinäger
2,5 dl mjöl
2 dl mandelmjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
 
Kolasås:

2,5 dl havregrädde 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
50 g mjölkfritt margarin 
flingsalt

 
Sätt ugnen på 175 grader. ( Jag använde varmluft. ) Vispa kikärtsvattnet vitt och fluffigt, som när man vispar äggvita till maräng. Tillsätt sockret, medan du vispar. Vispa lite till tills du kan forma toppar av smeten. Smält margarinet. Tillsätt mjölk och åppelcidervinäger. Blanda de torra ingredienserna. Blanda ned mjölblandningen i det smälta margarinet och mjölkblandningen. Vispa hastigt till en slät smet. Vänd ned kikärtsvispet i smeten och rör hastigt till en slät smet, inte för länge, då försvinner luften ur smeten. Häll smeten i en väl smord och ströbrödad normalstor sockerkaksform. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 min. Känn efter med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den. Låt kakan svalna innan du häller över kolasåsen. 
 
Kolasås:
 
Blanda alla ingredienser till kolasåsen förutom margarin och salt i en liten kastrull.
Koka på medelvärme i 20-25 minuter. När kolasåsen är tillräckligt tjock rör du ned det mjölkfria margarinet. Låt allt svalna innan du häller såsen över kakan. Avsluta med att strö över lite flingsalt.
 
 
Om man vill kan man garnera kakan med blommor, men det är såklart inte nödvändigt:)
 
 
En kopp kaffe till är inte heller så dumt.
 
Ha en riktigt fin helg nu vänner!
 
Maggie
0 kommentarer publicerat i Bakning
Taggar: Bakaveganskt, bakning, mjölkfritt, vegansktfika, äggfritt