Ugnsgratinerad spetskål

 
HEJ!
 
Idag vräker regnet ned här i skärgården. Vi fick utrusta oss med både regnkläder och paraply när vi följde med barnen till dagis och skolan. Det känns som en riktig höstdag. Sommaren har dröjt sig kvar länge, men nu börjar den släppa taget. Vi som inte ställt in utemöblerna än. Får bli till helgen. 
 
Höst betyder också att man blir sugen på mer bastant mat, som grytor, gratänger och gräddiga pastarätter. Igår lagade jag denna härliga ugnsgratinerade spetskålen. Det går lika bra med vanlig vitkål, men till detta recept bör den i så fall vara av det mindre slaget.
 
Denna rätt är superenkel att göra och passar som tillbehör eller tillsammans med t ex en god linssallad, ugnsrostade rotfrukter och grönsaksbiffar.
 
Så här gör du:
 
Ingredienser:
 
1 spetskål, skuren i fyra delar
olivolja efter smak
1/4 citron
1 dl valnötter, grovt hackade
1,5 dl riven vegansk parmesanost
nymald svartpeppar
flingsalt
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg spetskålen på plåten med "ryggen" nedåt. Ringla äver olivolja och pressa över citronsaft. Strö valnötterna och osten över och vrid svartpeppar ovanpå. Salta. Gratinera i ugnen i ca 20-25 min tills kålen är mjuk men ändå har lite tuggmotstånd. Klart!
 
 
Jag rev lite mer ost på spetskålen när den var klar och saltade och pepprade ytterligare lite till.
 
Hoppas ni får en riktigt fin dag vänner!
 
KRAM 
 
Maggie
 
 
#1 - - Anna:

Köpte spetskål för första gången för någon dag sedan och detta recept låter riktigt gott och värt att testa!

Svar: Ja, vad kul! Jag har ett annat recept här på bloggen med spetskål också: Spetskålgratäng- också supergott!
Maggiesskafferi