Vegansk kardemummakaka

 
HEJ!
 
Hoppas ni har en fin helg och att solen skiner på er!
 
Idag tänkte jag kika in lite snabbt och ge er receptet på en ljuvligt god och saftig kardemummakaka som jag har bakat till helgen. Den går snabbt att laga även om den behöver lite längre tid i ugnen på grund av att mängden smet motsvarande 1,5 vanlig sockerkakssmetsats. Den här sockerkaksformen kommer från Nordic Ware och jag har fått den från Hippie de Luxe som är agent för bakformarna. Visst är den vacker!?
 
Här kommer receptet på kakan:
 
1 stor kaka
 
Ingredienser:
 
mjölkfritt margarin till formen
ströbröd
3,5 dl socker
1 dl kikärtsvatten
100 g mjölkfritt margarin
drygt 4 dl havremjölk
3 tsk äppelcidervinäger
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1/2 tsk salt
 
Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en bakform modell större med margarin och häll i ströbröd så det täcker hela formen. Vispa socker och kikärtsvatten vitt. Som marängsmet ska det bli. Smält margarinet och blanda med havremjölk och äppelcidervinäger. Låt stå en liten stund. Blanda de torra ingredienserna. Häll ned margarinblandningen och vispa till en slät smet. Vänd ned kikärtsvispet och rör försiktigt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan i 55- 60 min. Känn efter med provsticka att kakan är klar innan du tar ut den.
Låt den svalna i sin form en stund innan du vänder upp den. 
 
Pudra med lite florsocker om du vill.
 
 
Kardemummakaka är en riktig klassiker- håller ni inte med?
 
 
Ha nu en riktigt fin helg!