Potatis- och purjolökssoppa

 
HEJ!
 
Idag kommer ett recept på en av familjens favoritsoppor! En klassiker som man aldrig blir trött på- potatis- och purjolökssoppa eller Vichysoisse som det heter på ren franska.
En underbart len och krämig soppa. Jag brukar tillsätta en palsternacka också för att få den där lite mer distinkta smaken. 
Serveras tillsammans med ett surdegsbröd eller som här- vitlöksbröd med persilja!
  
4 portioner
 
Ingredienser:
 
12 potatisar
1 medelstor palsternacka
1 purjolök, väl sköljd
3 msk olja
1 tsk timjan, torkad
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
2 dl havregrädde
Vitpeppar
Svartpappar
Salt
färsk persilja
hasselnötter
hampafrön
 
 
Börja med att skala och skära potatisen och palsternackan i mindre bitar. Skiva purjolöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken tilsammans med timjan. Lägg i potatisen, palsternackan och buljongtärningarna. Häll på vattnet och låt allt koka under lock i ca 20 min eller tills potatisen och palsternackan är mjuk. Ta av kastrullen från värmen. Mixa soppan tills den blir slät. Tillsätt havregrädden och salta och peppra efter smak. Strö hackad persilja, hasselnötter och hampafrön över soppan när du serverar den.
 
 
Detta kanske vore nåt till middagen ikväll?
 
Ha en toppendag!