Vegansk jordgubbstårta med vaniljkräm

 
( I samarbete med Khoisan tea. )
 
HEJ!
 
Bara några dagar kvar till midsommar nu- så härligt!
 
Vi kommer fira midsommar här hemma i skärgården tillsammans med några vänner och deras barn.
Och hunden Olle. Det ska bli så mysigt- och vädret ser ju lovande ut också!
 
Ingen midsommar utan midsommartårta eller vad säger ni?
 I år blir det en klassisk jordgubbstårta med hemlagad vaniljkräm. Vaniljen jag använder i tårtan är Khoisan tea´s äkta Bourbon vaniljpulver. En fantastisk produkt som dessutom är ekologisk.
 
Om man vill ha rosa grädde kan man tillsätta lite rödbetspulver, men det är inget måste- tårtan blir fin ändå!
 
Här kommer receptet:
 
10 - 12 port
 
Ingredienser:
 
Tårtbottnar:
 
mjölkfritt margarin till formarna
ströbröd
5 dl socker
3 msk Khoisan tea´s äggersättare
6 msk vatten
½ tsk salt
½ tsk  Khoisan tea´s Bourbon äkta vaniljpulver
2 tsk bikarbonat
4 tsk bakpulver
10 dl mjöl
5,5 dl havremjölk
1,25 dl neutral olja
4 tsk äppelcidervinäger
 
Fyllning:
 
Vaniljkräm:
 
6 dl havregrädde
4 msk majsstärkelse
3 msk socker
½ tsk Khoisan tea´s Bourbon äkta vaniljpulver eller fröna från en Khoisan tea Bourbon vaniljstång
 
4 dl vispbar havregrädde
ev ½ tsk rödbetspulver för färgens skull
1 dl jordgubbssylt
500 g färska jordgubbar

 Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och ströbröda två runda bakformar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Vispa socker och olja poröst – gärna med en elvisp.  Blanda äggersättaren med vattnet i en liten skål. Blanda de torra ingredienserna för sig. Blanda mjölk, olja och äppelcidervinäger. Häll ned blandningen i sockerblandningen och tillsätt äggersättarmixen. Rör försiktigt ned mjölblandningen och blanda till en slät smet. Häll smeten i de två formarna. Grädda kakorna i ca 18 – 20 min. Känn efter med en provsticka att kakorna är klara innan du tar ut dem. Låt dem svalna helt.  Gör vaniljkrämen genom att vispa samman majsstärkelse och havregrädde i en kastrull. Tillsätt sockret och låt allt få ett uppkok. Låt sedan blandningen sjuda i minst 3 minuter. Rör om då och då. Vispa ned vaniljpulvret eller vaniljfröna och ställ vaniljkrämen åt sidan för att svalna. Vispa grädden och tillsätt ev rödbetspulvret för att få rosa grädde. Skär kakorna i två delar så du får fyra rundlar. Lägg upp en rundel på ett tårtfat och bred vaniljkräm och grädde över hela. Lägg upp nästa rundel ovanpå den första och bred jordgubbssylt och grädde över.  Fortsätt med nästa rundel och bred vaniljkräm och sedan grädde ovanpå. Lägg på den fjärde rundeln och bred grädde över hela tårtan, även på sidorna. Garnera tårtan med jordgubbarna.

 
 
Istället för ägg i tårtan så använde jag Khoisan tea´s ekologiska och veganska äggersättare. 
   De har massor produkter för bakning- kika HÄR så ser ni hela sortimentet.
   Khoisan tea´s produkter finns i de flesta stora matvarubutikerna.
 
 
Önskar er en riktigt härlig midsommar med god mat, många skratt och en GOD tårta!
 
KRAM
 
Maggie