Vegansk blåbärskrans

Igår var jag och Vendela ute i skogen och plockade blåbär. Vi bor granne med skogen, så vi gick inte nånga meter förän vi hittade fullt med blåbär. Det var tre år sedan det fanns blåbär här, så i år ska jag passa på att plocka ordentligt.
Blåbär är ju som ni säkert vet ett superberry- ett superbär!
Fullt med antioxidanter och c-vitamin bl a.
Av blåbären så gjorde vi en blåbärsvetekrans med kardemumma.
Här kommer receptet:
1 medelstor krans
Ingredienser:
75 g mjölkfritt margarin
2,5 dl havremjölk
25 g jäst för söta degar
0,75 dl socker eller vit sirap
0,5 tsk nystött kardemumma
1 krm salt
6,5 - 7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
0,5 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
1,5 dl blåbär
Topping:
3 - 4 msk havremjölk
pärlsocker
mandelspån

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm vätskan tills det blir
fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke. Häll över degvätskan och tillsätt
socker/ sirap, kardemumma och salt. Blanda tills jästen löst sig. Tillsätt 5 dl mjöl,
blanda gärna med degkrokarna på en elvisp eller i en matberedare.
Häll i resten av mjölet och bearbeta degen tills det blir en smidig deg som släpper
från kanterna. Jäs degen under en bakduk i ca 40 min. Gör fyllningen under tiden
degen jäser genom att blanda alla ingredienser utom blåbären i en skål. När degen jäst klart,
knåda den på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rektangel.
Bred ut fyllningen på degplattan. Sprid ut blåbären på degplattan. Rulla ihop degen från långsidan.
Forma en krans. Skär snitt som är ca 1 cm breda. Du ska inte skära helt igenom.
Vik ut varje snitt åt varsit håll, snett bakåt. Lägg kransen på en bakplåt
med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 25 min. Pensla kransen med havremjölk
och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda kransen i mitten av ugnen
i 225 grader i ca 10 - 15 min.


Vendela var ju såklart med och bakade också.

Och var den första som fick provsmaka!
Ha en fin kväll!
KRAM
Ps: Följ mig på Instagram "maggies skafferi"