Sockerfri bärpaj med citronmousse

 
( Innehåller adlinks.)
 
HEJ!
 
Här kommer receptet på en riktigt somrig och härlig dessert.
En frasig havrebotten fylld med citronmousse, toppad med färska bär.
Pajen innehåller inte heller något vitt socker, men är ändå söt av fibersirapen som jag tycker ger en lagom sötma.
 
Den här pajen kommer garanterat göra succé på fikastunden.
Välj era favoritbär på denna- men snåla inte- det ska drälla av färska bär!
Så här gör du:
 
1 mellanstor paj
 
Ingredienser:
 
Frasbotten:
 
150 g mjölkfritt margarin
1/2 dl fibersirap
2,5 dl havregryn
2,5 dl mjöl
1 nypa salt
 
Citronmousse:
 
skalet från 2 citroner
2 tsk citronsaft
1/2 dl fibersirap
200 g vegansk bredbar ost, liknande Philadelphiaost
2 dl vispbar havregrädde
1/2 tsk vaniljpulver
 
Garnering:
 
3-4 dl färska bär, t ex jordgubbar, hallon och röda vinbär
 
 
 
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält margarinet i en kastrull och låt det svalna lite. Blanda ned sirap, havregryn, mjöl och salt. Blanda till en deg. Tryck ut degen i pajformen och grädda botten i ca 15 - 20 min. Ta ut den och låt den svalna helt. Gör fyllningen genom att riva skalet från två citroner. Lägg skalet i en bunke och tillsätt 1 tsk citronsaft, fibersirap och osten. Vispa slätt. Vispa grädden hårt och tillsätt den andta teskeden citronsaft samt vaniljpulvret. Blanda försiktigt ned grädden i citronblandningen och rör tills det blir en slät créme. Bred ut crémen i pajskalet och garnera med färska bär. 
 Låt pajen stå i kylen i några timmar för att sätta sig. 
Efter några timmar kommer citronfluffet att ha stelnat och bli lite mousse-liknande. Pajen kan med fördel förberedas dagen innan man ska äta den, men går lika bra att äta direkt.
 
 
Hoppas det ska smaka!
 
/Maggie