Vegansk risotto med fänkål, rödbetor, dill och rostade mandlar.

Den här veckan tänkte jag ägna mig åt lite kylskåpsrens från semestern innan vi fyller på med ny mat inför helgen. Detta är ju ett väldigt bra sätt att slippa slänga en massa mat på, så det är både miljösmart och plånbokssmart.
I skafferiet hittade jag ett halvt risottopaket kvar från i somras så det fick bli risotto med ugnsbakad fänkål, rödbeta och rostad mandel som smaksättare. Och så dill förståss!
Smakkombon blev riktigt bra.
2 - 4 port
Ingredienser:
2 medelstora rödbetor
1 liten fänkål
olivolja
salt
1,2 liter grönsaks- eller svampbuljong ( 2 buljongtärningar + 1,2 liter vatten )
3 - 4 charlottenlökar, finhackade
2 - 3 vitlöksklyftor, fint hackade
2 msk olivolja
5 dl risottoris
1,5 dl torrt vitt vin
40 g mjölkfritt margarin
salt
vit- och svartpeppar
1 dl mandlar
färsk dill

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i medeltunna klyftor. Skär bort roten och skiva fänkålen grovt. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt och ringla lite olivolja över. Salta. Baka i ca 20 min. Känn efter med en provsticka att grönsakerna är klara innan du tar ut dem. Under tiden du bakar grönsakerna gör du risotton. Gör buljongen genom att koka upp vattnet och lösa upp buljongtärningarna i det. Stek löken mjuk i oljan. Tillsätt riset och fräs det en stund under omrörning. Tillsätt vitt vin och koka upp det hela. Sedan häller du i buljongen, slevvis medan du rör om riset. Buljongen ska ha absorberats av riset innan du tillsätter mer buljong. Sänk värmen till medelvärme. Rör nästan hela tiden. Detta tar ca 20 - 25 min. När buljongen är slut tillsätter du margarinet. Rör runt försiktigt tills margarinet smält. Salta och peppra.
När risotton är klar ( smaka på riskornen- om de är hårda koka lite till ) lägg upp den på tallrikar. Rosta mandeln i en stekpanna tills den fått färg. Fördela de ugnsbakade grönsakerna på risotton. Vrid lite mer svartpeppar över. Garnera med en dillkvist och mandlar.


Om ni inte har rödbetor och fänkål går det bra att byta ut dem mot t ex zucchini, aubergine,
morötter, mm. Ta det ni har hemma eller är sugna på helt enkelt.
Ha en fortsatt fin vecka!