Svart vinbärssaft

 
HEJ!
 
Sista dagen på sommarlovet idag! Lite vemodigt är det allt. Vi har varit tillsammans hela familjen, tätt ihop, i sex veckor. Tur att man kan spara en bit av sommaren på flaska:) Här har jag kokat ihop en svarta vinbärssaft som smakar väldigt mycket sommar. Perfekt att ta fram och njuta av när det blir höst. Om man vill så kan man frysa in saften, då håller den längre.
 
Här kommer receptet:
 
Ingredienser:
 
5 liter svarta vinbär 
2,5 liter vatten
5 dl socker /liter avrunnen saft
2 krm natriumbensoat per liter saft
 
Rensa och skölj bären. Koka upp dem med vattnet i en kastrull. Koka i ca 10 min. Tryck till bären så de spricker. Låt bären rinna av i en silduk eller genom en kökshandduk i ett durkslag.
 Mät den avrunna saften och beräkna sockermängden. Häll tillbaka saften i en ren kastrull och tillsätt sockret. Koka upp och  skumma av.
 Mät saften och beräkna mängden natriumbensoat. Rör ner natriumbensoat i 1 dl av saften och blanda sedan med resten.
 Låt saften svalna något och häll upp i väl rengjorda flaskor.
 
 
Så gott och fullt med C-vitamin.
 
 
 
Ha nu en riktigt fin kväll!