Bundtkaka med kardemumma och björnbär

 
( Innehåller adlinks. ) 
 
Hej!
 
Björnbärssäsong!
 
Äntligen är det säsong för björnbär- de där goda och vackra bären som gör sig så himla bra på bild;) Jag älskar att garnera med björnbär- det blir verkligen fint- eller vad säger ni?
 
Kakan ni ser på bilden är en Bundtkaka med smak av kardemumma. En perfekt kaka om man har lite fler gäster efterom den är dubbelt så stor som en "vanlig" sockerkaka. 
 
Den här räcker gott och väl till ca 10 pers, beroende på hur stora bitar man tar förstås. 
 
Här är receptet:
 
1 stor kaka
 
Ingredienser:
 
1,5 dl kikärtsvatten 
4 dl socker
150 g mjölkfritt margarin
4 dl havremjölk
4 tsk äppelcidervinäger
7 dl mjöl
2 dl mandelmjöl
5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
4 tsk kardemumma, mald
en nypa salt
 
Glasyr:
 
2 dl florsocker
2 msk citronsaft
 
Garnering:
 
Björnbär
 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader. ( Jag använde varmluft. ) Vispa kikärtsvattnet vitt och fluffigt, som när man vispar äggvita till maräng. Tillsätt sockret, medan du vispar. Vispe lite till tills du kan forma toppar av smeten. Smält margarinet. Tillsätt mjölk och äppelcidervinäger. Blanda de torra ingredienserna. Blanda ned mjölblandningen i det smälta margarinet och mjölkblandningen. Vispa hastigt till en slät smet. Vänd ned kikärtsvispet i smeten och rör hastigt till en slät smet, inte för länge, då försvinner luften ur smeten. Häll smeten i en stor, väl smord och ströbrödad sockerkaksform. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 min. Känn efter med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den. Låt kakan svalna innan du gör glasyren. Den gör du genom att blanda florsocker med saft från en citron. Häll glasyren över kakan och dekorera med björnbär och ev blommor.
 
  
 
 Hoppas ni ska tycka om den här kakan!
 
Hos bagarenochkocken.se kan man hitta fina bakformar från Nordic Ware som denna jag använt här.
Just nu har de rabatterade priser, så in och kika om ni är nyfikna på en ny fin bakform.
 
/Maggie
 
Ps. Följ mig gärna på Instagram - Maggies skafferi!
 
 
En kommentar publicerat i Bakning
Taggar: Bakaveganskt, bakning, veganskbakning
#1 - - Anna:

Ser verkligen god ut den kakan!

Svar: Tack, vad roligt att höra! Den är verkligen god;)
Maggiesskafferi