Vegansk Tigerkaka

Ett litet vardagsnöje jag har är att strosa runt bland loppisbutikerna och second handaffärerna inne i stan. Jag kommer alltid hem med något, en vas eller en kopp eller något annat fint. Senaste fyndet var denna fina sockerkaksform. Jag har letat ett tag efter exakt en sådan så därför blev jag så glad när jag hittade den. Vet ni vad jag betalade? 20 kronor! Nästan gratis ju, haha!
Premiärbaket fick bli denna tigerkakan - en klassiker som man aldrig tröttnar på.
Och barnen gillade den - särskilt namnet!
Här kommer receptet:
Ingredienser:
0,75 dl kikärtsvatten
2 dl socker
75 g mjölkfritt margarin
2 dl havremjölk
2 tsk äppelcidervinäger
4 dl mjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
en nypa salt
3 msk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. ( Jag använde varmluft. ) Vispa kikärtsvattnet vitt och fluffigt, som när man vispar äggvita till maräng. Tillsätt sockret, medan du vispar. Vispe lite till tills du kan forma toppar av smeten. Smält margarinet. Tillsätt mjölk och åppelcidervinäger. Blanda de torra ingredienserna förutom kakaon. Blanda ned mjölblandningen i det smälta smöret och mjölkblandningen. Vispa hastigt till en slät smet. Om den är för tjock, tillsätt ytterligare en liten skvätt havremjölk. Vänd ned kikärtsvispet i smeten och rör hastigt till en slät smet, inte för länge, då försvinner luften ur smeten. Häll hälften av smeten i en väl smord och ströbrödad sockerkaksform. Blanda andra halvan av smeten med kakao. Häll kakaosmeten i formen och dra en gaffel genom smeten för att marmorera den.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 - 35 min. Känn efter med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den. Låt svalna en stund innan du hugger in!

Ett annat loppisfynd är denna lilla gräddkanna. Den får ofta fungera som vas i mina bilder.

Sådär, välkomna på kafferep!
Jag hoppas ni gillar kakan.
Kram
Wow så fin! Du är fantastiskt duktig Maggie! Kram