Vegansk kantarellrisotto

 
( Inlägget innehåller annonslänkar.)
 
HEJ!
 
Lycka är att ha svamp i frysen! Håller ni med? Visst är det lyxigt att kunna ta fram en påse ur frysen när man vill laga något gott med svamp? Det var precis vad jag gjorde när jag skulle laga den här svamprisotton nu i veckan. I den hade jag kantareller, Karl- Johansvamp, vitlök, vitt vin och några spenatblad bland annat. Visst låter det gott!?
Jag har upptäckt att man inte alls behöver ost i en risotto för att den ska bli krämig. Stärkelsen från riset ger risotton den härliga konsistensen. Testa gärna! Vill man ändå vill ha ost i så kan man riva lite vegansk Parmesanost över när man lagt upp risotton på tallriken.
 
 
Här kommer receptet:
 
4 port
 
Ingredienser:
 
1 liter grönsaksbuljong ( 2 buljongtärningar + 1 liter vatten )
3 -4 charlottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk olivolja
5 dl risottoris
1 dl torrt vitt vin 
1 tsk torkad timjan
40 g mjölkfritt margarin
Salt
Vit- och svartpeppar
4 - 5 dl färska kantareller och Karl -Johansvamp, skurna i mindre bitar, eller 3 dl fryst svamp
1 stor näve färsk spenat
Färsk timjan
Persilja
  
 
Gör buljongen genom att koka upp vattnet och lösa upp buljongtärningarna i det. Stek löken mjuk i oljan. Tillsätt riset och fräs det en stund under omrörning. Tillsätt vitt vin och koka upp det hela. Tillsätt timjan. Sedan häller du i buljongen, slevvis medan du rör om riset. Buljongen ska ha absorberats av riset innan du tillsätter mer buljong. Sänk värmen till medelvärme. Rör nästan hela tiden. Detta tar ca 20 min. När buljongen är slut tillsätter margarinet. Rör runt försiktigt tills margarinet smält. Salta och peppra. Under tiden du kokar risotton steker du svampen. Om den är färsk lite längre än om den är fryst. Mot slutet av stekningen lägger du i spenaten. Låt den steka lite snabbt innan du tar av allt från värmen. När risotton är klar (smaka på riskornen- om de är hårda koka lite till ) blanda ned svamp- och spenatblandningen. Lägg upp risotton på tallrikar. Vrid lite mer svartpeppar över. Garnera med en timjankvist och hackad persilja.
 
 
Jag har upptäckt att man inte alls behöver ost i sin risotto för att den ska bli krämig och god, testa gärna utan du med! Om du ändå vill ha ost så finns det vegansk parmesanost som smakar riktigt gott!
 
 
Den mullvadsfärgade servetten här ovan är ett riktigt fynd som jag har hittat hos Åhléns. Väldigt prisvärd och vacker att ha till dukningen. Klicka r för att komma dit! Matchande duk till finns också Här .
 
Den ljusblå duken kommer från Himla och den hittar du också på Åhlens via den här länken.
 
Ha en riktigt fin dag vänner!
 
KRAM 
 
Maggie