Vegansk pumpalasagne

HEJ!
Halloween och Allhelgona närmar sig med stormsteg. Jag tänkte vara ute i god tid i år
med recept inför helgen. Här kommer en underbart god pumpalasagne som man inte
bara äter en portion av, ni vet:)
Den här lasagnen innehåller ingen ost, och tro det eller ej, men den smakar
ändå fantastiskt!
Testa själv vetja!
Ingredienser:
750 g Butternutpumpa
Olja till stekning
1 stor gul lök, fint hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
Paprikapulver
600 g vegofärs
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
3 msk lönnsirap eller annat sötningsmedel
1 tsk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar, grovmalen
2 msk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Vitsås:
4 msk mjölkfritt margarin
5 msk mjöl
6 dl havre- eller sojamjölk
1 dl havregrädde
1/2 tsk muskotnöt, mald
1,5 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
1 stor gul lök, fint hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
Paprikapulver
600 g vegofärs
2 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
800 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
3 msk lönnsirap eller annat sötningsmedel
1 tsk balsamvinäger
Salt
Svartpeppar, grovmalen
2 msk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
Vitsås:
4 msk mjölkfritt margarin
5 msk mjöl
6 dl havre- eller sojamjölk
1 dl havregrädde
1/2 tsk muskotnöt, mald
1,5 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Mjölkfritt margarin till formen
ca 15 lasagneplattor
ca 15 lasagneplattor

Skala och gröp ur kärnorna på pumpan.
Skär den i stora kuber. Koka pumpan tills den är mjuk.
Häll av i ett durkslag och låt rinna av väl. Mosa pumpan med en gaffel.
Fräs lök och vitlök i oljan. Tillsätt paprikapulvret och fräs lite till.
Stek vegofärsen i ytterligare lite olja. Blanda löken med färsen.
Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna. Häll i de krossade tomaterna,
tomatpurén, lönnsirap, balsamvinäger, salt och peppar.
Låt allt koka i ca 25 - 30 min.
Rör om då och då. Blanda ned pumpa, oreganon och
basilikan när såsen är klar.
Under tiden tomatsåsen kokar gör du vitsåsen.
Smält margarinet i en tjockbottnad kastrull. Vispa ned mjölet och blanda väl.
Tillsätt mjölken och grädden under omrörning. Salta och krydda med muskotnöt
och vitpeppar. Låt allt koka upp under omrörning. Sjud sedan såsen i ca 5 min.
Smörj en gratängform med margarin. Varva färssås, vitsås och lasagneplattor.
Grädda lasagnen i ugnen i ca 30 - 35 min.

Visst ser det gott ut!
Perfekt till familjemiddagarna eller när man får besök.

Jag slänger med veckans fredagsbukett också!
Tycker den var alldeles ljuvlig.
Trevlig Helg!
Maggie
Den ska jag testa att göra men det får bli nästa vecka.