KOMBUCHA

 
( Inlägget innehåller affiliatelänkar. )
 
HEJ!
 
För några veckor sedan lovade jag ett recept på Kombucha!
Här kommer det.
 
Det tar en till två veckor att göra kombucha, så det är verkligen inget
man svänger ihop bara sådär. Måste ändå säga att det är värt tiden man
lägger ned. Det finns så många hälsofördelar med kombucha och dessutom är
det ju så gott! Kombucha påminner till smaken om fin, torr cider. 
 
Kombucha innehåller probiotiska bakterier.
De har en gynnsam effekt på
immunförsvaret.
Drycken är alltså bra för mag- och tarmfloran och
för att hålla sig frisk. 
 
Till att börja med måste man ha en bakteriekultur, en sk "Scooby"och en sk "startvätska".
Det är vätskan som Scoobyn ligger i. Jag fick min av en granne som också gör sin
egen kombucha. Fråga runt bland vänner och bekanta eller gå med i en
Kombuchagrupp på Facebook, t ex,  för att få eller köpa din egen Scoby!
 
Scobyn är lite läskig, den ser ut som en manet, men den doftar underbart!
 
Så här gör du din egen Kombucha:
 
 3 liter
 
Ingredienser:

2,4 liter vatten
3 msk svart te
3 dl råsocker
6 dl kombucha (startvätska)
1 Scoby

Koka upp vattnet. Lägg i teet, häll i sockret och rör om.
Låt svalna till rumstemperatur.
Sila bort tebladen. Häll över vätskan i en ren glasbehållare.
Tillsätt kombucha (startvätskan) och lägg i Scobyn. Spänn sedan fast ett bomullstyg som lock.
Låt stå i rumstemperatur i 7–12 dagar utan att röra om.
Provsmaka från dag 7 med sugrör tills den smakar som du vill ha den.
Förvara sedan i kylen, där håller den i flera månader. Ju längre den står, desto surare blir den.
Om du vill kan du smaksätta kombuchan efter grundbryggningen. Jag smaksatte min med
saften från tinade frysta blåbär. En bra balans är (1 saft + 4 delar kombucha).
Innan du smaksätter din kombucha är det viktigt att du häller av cirka 3 – 4 dl av den naturella kombuchan och förvarar denna i en ren glasburk med ett fastspänt tygstycke som lock.
Denna kan du använda som startvätska nästa gång du brygger kombucha. 
Tillsätt önskad smaksättning i rena flaskor och fyll sedan på med kombucha ända
upp till kanten. Låt flaskorna stå väl förslutna i rumstemperatur i 2 – 4 dagar,
för att bygga upp en naturlig kolsyra. Förvara flaskorna i kylen i upp till fem veckor.
 
 
Om man inte vill göra sin egen kombucha finns det ju givetvis att köpa, men det blir så mycket billigare att brygga sin egen.
 
Om du behöver glasflaskor så har Åhléns bra och prisvärda flaskor,
och du hittar dem HÄR
 
Det vore jättekul att höra hur det går för er om ni gör egen kombucha!
 
Ha en fin kväll!
 
KRAM
 
Maggie
0 kommentarer publicerat i Drycker
Taggar: foto, hälsa, inspiration, nyttigt, välmående