Grötbröd

 
 HEJ!
 
Jag tränar mig på att ta tillvara mat som blivit över. Detta gör jag för att minska matsvinnet och i sin tur påverkan på miljön. Det här med att koka gröt är en konst! Ofta kokar man för mycket så det blir gröt över. Här kommer ett bra tips på vad man kan göra av gröten istället för att slänga den. Man kan baka fluffiga och saftiga tekakor!
Här kommer receptet:
 
Ingredienser:
 
1,5 dl havregryn
2,5 dl vatten
50 g mjölkfritt margarin
2,5 dl havremjölk
1 paket jäst
0,5 dl sirap
 1 tsk salt
7-9 dl vetemjöl
 
Koka havregrynen tillsammans med vattnet till en gröt. Det brukar ta ca 3 min. Klicka ned margarinet och låt det smälta. Rör om. Blanda ned mjölken och smula ned jästen. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt sirapen och saltet. Blanda ned mjölet, börja med ca 7 dl och tillsätt mer om det behövs. Degen ska just släppa kanterna i bunken, då är den klar. Jäs under bakduk i ca 30 min. Knåda degen på mjölat bakbord. Forma till små bullar och platta ut dem. Lägg dem på en ugnsplåt. Naga kakorna med en gaffel. Jäs i ytterligare 30 min under bakduk. Grädda kakorna i 250 grader i ca 10 min.
 
 
 Finns det något godare än hembakat bröd?!
 
Ha en riktigt fin dag!
 
KRAM 
 
Maggie