Saffransgryta med citronaioli

Hoppas ni haft en härlig nyårsafton!
Själv tog vi det bara lugnt här hemma. Jag orkade inte hålla ångan uppe till 12 slaget, så jag somnade med León klockan halv tio. Haha! Totalt nyårsfiasko, men så måste det få vara ibland. Jag hoppas på revansch nästa nyår:)
Vi åt gott i alla fall!
Nyårslunchen bestod av toasts med tångkaviar och avocado och middagen av vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp till förrätt och Saffransgryta med citronaioli till huvudrätt. Till efterrätt mangosorbet! (Den var köpt, där någonstans gick gränsen för ambitionsnivån detta nyår.. )
Här kommer receptet på grytan:
2 - 4 port
Ingredienser:
1 gul lök, skalad
1/2 purjolök, ansad
1 fänkål, ansad
1 liten sötpotatis, skalad
2 msk olivolja
1 krm paprikapulver
2 1/2 dl torrt vitt vin
2 1/2 dl vatten
1 pkt saffran
1 1/2 dl krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk timjan, torkad
2 vitlöksklyftor, skalade
200 - 300 g tofu, naturell
2 1/2 dl havregrädde
1/2 röd paprika, skivad
salt
svart- och vitpeppar
4 dillkvistar, hackade
2 - 4 citronklyftor
Majonnäs:
8 msk vegansk majonnäs
1 vitlöksklyfta, skalad
citronzest från 1/2 citron

Skär lök, purjolök och fänkål i grova bitar. Skär potatisen i kuber, ca 2 x 2 cm.
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs upp löken, purjolöken, fänkålen och paprikapulvret.
Lägg i sötpotatisen i grytan. Tillsätt vinet och låt alkoholen ånga bort. Häll i vatten,
saffran och de krossade tomaterna. Lägg i buljongtärningen.
Tillsätt timjan och pressa ned vitlöken. Låt allt puttra i ca 15 - 20 min, tills potatisen blivit mjuk.
Under tiden skär du upp tofun i kuber, ca 2 x 2 cm. Häll i grädden, lägg i tofun och paprikan.
Salta och peppra. Låt allt puttra ytterligare 5-10 min tills paprikan blivit mjuk.
Lägg till sist i dillen. Blanda alla ingredienserna till vitlöksmajonnäsen.
Servera grytan med en klick majonnäs och en citronklyfta.

Detta är en vegansk variant på fiskgryta.
Istället för lax så använder jag sötpotatis och istället för torsk tofu.

GOTT NYTT ÅR!
Kram
Maggie
Vilken spännande gryta!