Grilljerad kålrot

 
HEJ!
 
Fler och fler gröna alternativ till den traditionella julmaten flyttar in på våra julbord.
Vissa helt nya rätter, och vissa som ska försöka likna ursprungsrätten så mycket som möjligt.
Ett grönt alternativ till julskinka är griljerad kålrot. 
Den smakar inte särskilt mycket skinka om man ska vara helt ärlig, men sättet man serverar den på är ju likadant. 
 
Här kommer receptet:
 
4-6 port
 
Ingredienser:
 
1 kålrot, ca 500 -600 g
2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk barbecuesås
4 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1,5 msk grovkornig senap
1 msk lönnsirap eller agavesirap
½ dl ströbröd
 
Skala kålroten och skär den på undersidan så den kan stå stadigt.
Koka upp vatten, buljong, barbecuesås, lagerblad, kryddpepparkorn och vitpepparkorn. Lägg ned kålroten och låt den koka tills den blir mjuk, 40 – 60 min beroende på storlek. Känn efter med en provsticka att kålroten är klar. Den ska vara fast men ändå mjuk. Häll av kokvattnet. Lägg kålroten på en ugnsfast form. Blanda senap och sirap i en skål. Pensla kålroten med blandningen. Strö över ströbröd runt om kålroten. Griljera den i 225 grader i ca 10 min. Sätt på grillfunktionen och grilla i 3 min eller tills du är nöjd med färgen. Ta ut kålroten och låt den svalna innan du skär upp den i skivor.
 
 
Hoppas det ska smaka!
 
/Maggie