Vietnamesiska Summer Rolls med Srirachamajo

 
HEJ!
 
Här kommer receptet på mina Vietnamesiska Summer Rolls som jag lovade lägga ut för några dagar sedan. De här blev till i farten när jag skulle pickla grönsaker som jag skulle ha i en Bahn Mi macka.
Ni vet den där underbart goda vietnamesiska mackan med picklade grönsaker, tofu och stark chilisås?
 
I alla fall så kom jag på att jag kunde använda grönsakerna i sommarrullar.
Sagt och gjort, och så blev de här till!
 
Innan du börjar måste du pickla grönsakerna.
Receptet på Vietnamesiska picklade grönsaker hittar du under rubriken "Tillbehör".
 
 
10 rullar
 
Ingredienser:
 
Sommarrullar:
 
10 runda rispapper
2 - 3 dl vietnamesiska picklade grönsaker
1/3 purjolök, strimlad i 10 cm strimlor
1/2 buske färsk koriander, hackad
1 dl färska böngroddar från burk, avrunna
100 g rökt tofu, skivad och skuren i stavar, ca 10 cm
2 dl vermicellinudlar, kokta ( motsvarar ca 50 g okokta nudlar.)
Svarta och vita sesamfrön till garnering
 
Srirachamajo:
 
6 msk vegansk majonnäs
2 tsk Srirachasås
1/4 lime, saften
1 knivsudd salt
 
 
Börja med att göra de vietnamesiska picklade grönsakerna. De måste stå i kylen och dra i en timme, så planera matlagningen efter det. När grönsakerna är klara lägg vermicellinudlarna i blöt i ca 10 min. Koka upp vatten i en kastrull och koka nudlarna i 5 min tills de blir mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna. Blötlägg rispappret ett och ett i ca 2 min. Ta upp det och lägg det på en handduk så vattnet får rinna av. Lägg rispappret på en tallrik. Lägg i ett nytt rispapper i blöt. Lägg lite av varje ingrediens i en hög på mitten, den ska vara lite avlång. Rulla ihop rispappret med ingredienserna, tight, men inte för hårt då spricker rispappret.  Vik in kanterna under rullningen. Jag brukar skära bort lite av pappret eftersom det kan bli lite för stort. Lägg den färdiga rullen på ett annat fat.
Upprepa med alla rispapper. När rullarna är klara strö över sesamfrön och mer koriander.
Gör dressingen genom att blanda alla ingredienserna i en skål. 
Doppa rullarna i såsen och njut!
 
 
 
Av grönsakerna och nudlarna som ev blir över kan man göra en sallad eller pokébowl.
 
Ha det så gott!
 
KRAM
 
Maggie