Pizza med tomat, champinjoner och ruccolasallad

 
Hej!
 
Hoppas er helg har varit bra!
I fredags åt vi pizza till middag. Det är verkligen fantastiskt gott! Vi brukar toppa pizzorna med olika saker, beroende på vad alla vill ha. Jag gjorde en champinjonpizza med skivad vitlök och ruccollasallad. Det blev så gott! Det här pizzorna är verkligen lätta att göra, eftersom degen bara ska jäsa en gång och under tiden den gör det slänger man ihop tomatsåsen. Sedan är det bara att toppa pizzorna och grädda dem. Enkelt!
Bli inte avskräckta av att det är rågmjöl i degen. Det gör den bara ännu godare. Jag upplever att pizzabotten bara blir saftigare och frasigare med lite rågmjöl i degen.
 
Så här gör du:
 
4 pizzor eller en stor ugnsplåt
 
Ingredienser:
 
Pizzadeg:
 
50g jäst
2 msk socker eller annat sötningsmedel
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
1 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl special
 
Tomatsås:
 
Olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, skalade
400 g krossade tomater
2 msk socker eller annat sötningsmedel
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 dl vatten
1/2 tsk balsamvinäger
1 msk oregano
Salt
Svartpeppar, grovmalen
 
 
Topping:
 
Champinjoner, skivade
4 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
 Vegansk riven mozarellaost
Ruccolasallad
 
 
Smula ned jästen i en degbunke. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en smidig deg. Vetemjöl special måste knådas längre än vanligt vetemjöl, så knåda noga, gärna med matberedare eller degkrokar. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 25 min. Under tiden degen jäser gör du tomatsåsen.
Hacka lök och vitlök fint. Fräs dem i lite olja. Häll över tomaterna och sockret. Smula ned buljongtärningen. Tillsätt tomatpuré, vatten, balsamvinäger, oregano, salt och peppar. Låt tomatsåsen stå och puttra i ca 20 min.
När degen jäst klart, ta upp den och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en rund platta. Strö ut mjöl på ett bakplåtspapper. Lägg plattorna på bakplåtspappret och lägg det på ugnsplåtar. Pensla plattorna med lite olivolja. Bred på tomatsåsen. Lägg på champinjonerna, vitlök och vegansk riven mozarellaost. Grädda pizzorna i 200 grader ca 10 - 12 min, tills de fått fin färg. Toppa pizzorna med ruccollasallad innan servering.
 
 
Ha en fin dag!
 
KRAM