Chokladkladdkaka med avocado



På instagram och på olika bloggar har jag sett många olika varianter av kladdkaka med avocado. Inget av recepten jag hittat kändes hundra. Jag ville göra en kladdkaka utan mejeriprodukter, ägg, raffinnerat socker eller vetemjöl. Så eftersom jag gärna vill utmana mig själv i köket nu för tiden så exprimenterade jag lite och resultatet blev en riktigt härlig chokladbomb extra allt:)
Hoppas ni också kommer att tycka om den lika mycket som jag!
1 liten sats
Ingredienser:
Mjölkfritt margarin till formen
2 msk mandelmjöl
100g mjölkfritt margarin (Carlshamns t ex.)
2,5 dl mörkt muscovadosocker
1 mogen avocado
1 dl havregrädde (t ex Oatleys )
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
2 dl mandelmjöl
1 krm salt
Glasyr:
4 msk kokosolja
1 msk kakao
1 krm salt
0,5 dl agavesirap
1 msk vatten
Kakao
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en liten springform med margarin och strö den med lite mandelmjöl.
Smält margarinet. Vispa samman socker och det smälta margarinet. Mixa avocado och havregrädde. Tillsätt övriga ingredienser. Rör runt tills det blir en jämn smet. Bred ut smeten i en liten springform. Grädda kakan i ca 15 min tills den är lagom kladdig. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna en stund innan du ställer in den i frysen medan du gör glasyren. Blanda ihop alla ingredienser till glasyren till en slät smet. Ta ut kakan ur frysen och bred på glasyren. Ställ in kakan i frysen i ytterligare 30 min så att den stelnar helt. Ta sedan ut kakan och pudra över kakao. Garnera med hallon, blåbär, och blommor (!) Klart!




