Surdegsbröd

 
HEJ!
 
I februari fick jag en så kallad startdeg till surdegsbröd av en granne. Sedan dess har jag bakat flera surdegslimpor, och jag måste säga att det är egentligen inte så svårt som man kan tro. Nu fick ju jag en startdeg, så det var ett moment mindre, men det går såklart att göra en själv. 
 
Surdegsbak är ett riktigt hantverk, jag är fortfarande en glad amatör, haha! men brödet blir underbart gott och så är det ju mycket billigare att baka själv.
 
 
Här är receptet på surdegsbrödet, och jag börjar med att beskriva hur man gör sin egen startdeg om det är så att ni inte redan har en. Detta moment behöver ni förhoppningsvis bara göra en gång. Har man tur och tar hand om sin startdeg så kan den hålla väldigt länge i kylen. Man måste "mata" sin surdeg för att hålla bakteriekulturen i den levande. Jag beskriver hur det går till lite längre ned.
 
Startdeg:
 
Dag 1: Blanda 2 dl vatten med 2,5 dl rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter första dygnet ska de börja bubbla i blandningen. Om inte, rör om lite försiktigt.
 
Dag 3: Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Rör om försiktigt. Plasta in igen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
 
Dag 4: Tillsätt 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dyg. Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med. Till en limpa tar du 4 msk startdeg. 
 
Du håller degen levande genom att "mata" den med 1 msk mjöl + 1 msk vatten en gång i veckan. Om du inte ska baka med den inom någon dag, ställ in i kylen direkt, annars kan den stå i rumstemperatur utan lock ett par timmar. 
 
Förvara surdegen i kylskåpet i en burk med lock.
 
 
 
Surdegsbröd:
 
Ingredienser:
 
4 msk startdeg ( blandas med 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl vetemjöl.)
3 dl ljummet vatten
1 dl rågsikt
5 dl vetemjöl special eller Manitoba cream
1,5 tsk salt
 
Blanda startdegen med 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl vetemjöl. Låt stå framme i rumstemperatur och låt "jäsa". Det ska vara mycket bubblor innan den är klar. Detta kan ta ett par timmar, så planera ditt bak innan du börjar. Blanda starten med övriga ingredienser till en deg. Knåda den i minst 5 min för hand eller i bakmaskin.
Låt den vila i en bunke i 45 min med plastfolie över. Det ska vara tätt. Vik degen ett par gånger och låt stå under plastfolie i 30 min. Vik degen igen och låt stå ytterligare 30 min under plastfolie. Vik degen och låt stå under plastfolie i 60 min. Häll upp degen i en brödkorg eller låt den vara kvar i degbunken. Skär ett snitt över brödet med en vass kniv. Låt stå i kylen över natten. På morgonen sätter du ugnen på 225 grader. Grädda brödet på en ugnsplåt i ca 40 min. Ta ut och låt svalna på galler. Låt brödet svalna innan du skär i det.
 
 
Min favoritdel på hela brödet är kantbitarna, älskar krispet!

 
Förvara surdegsbrödet i en papperspåse, då behåller skorpan sin krispighet.
 
 
 
Lycka till med surdegsbaket!
 
/Maggie