Mina fem hemliga knep för att få barnen att pröva ny mat

1. Låt barnen vara med och laga maten. 
 
De behöver inte vara med hela matlagningen om du tycker det det blir för rörigt. Men låt dem ansvara för en eller två saker. T ex att skära upp grönsaker, köra mixern, vispa smeten, lägga i lasagneplattorna, hälla i grädden, strö över osten...
o s v. 
 
 
2. Låt barnen provsmaka maten på en sked.
 
Fråga dem om de tycker det saknas något. Du gör dem delaktiga och visar att du tycker deras åsikt är viktig.
 
 
3. Grupptryck.
 
Bjud hem den där kompisen till barnen som äter precis allt som serveras och som dessutom säger att hen tyckte det var gott.
 
 
4. Ät med pinnar.
 
Mycket går att äta med pinnar. Åtminstone hemma hos oss har det visat sig bli riktigt roligt kring matbordet när alla ska försöka. Tryck på att "övning ger färdighet". 
 
 
5. Om inget av ovanstående knep funkar: Servera maten och låtsas som att det regnar.

Potatis- och zucchiniplättar

 
"Vad är det gröna, Mamma?" Den frågan fick jag av Albin och León när jag serverade dessa plättar. Jag svarade som det var, att det var zucchini, en slags gurka. Och gurka gillar dom ju, mina killar, så plättarna gick ner, tillsammans med mycket lingonsylt!
 
4 pers
 
Ingredienser:
 
8 skalade potatisar
1/2 stor zucchini
1/2 dl vetemjöl
1 msk olja
2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
Olja till stekning
 
Riv potatisen och zucchinin. Blanda ned resten av ingredienserna. Smeten ska vara mycket tjock, nästan som en deg. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i smeten och forma till plättar. Stek dem gyllenbruna och tills potatisen är genomstekt. Servera med lingonsylt och råkost.
 
Visa fler inlägg