Koreanska pannkakor

Hej!
 
Hoppas att er vecka har varit bra!
Hösten har verkligen dragit igång kan man säga. Jag har haft min första arbetsvecka, som i och för sig varit ganska lugn. Vendela har skolats in på dagis, det har gått hur bra som helst. Min lilla plutta, så liten men ändå så stor. Det har varit lite jobbigt i mammahjärtat, det är ju en separation. Men jag ser på Vendela hur hon trivs och växer i och med detta så jag får helt enkelt följa med i den här utvecklingen!
Jag kommer nog vänja mig snart. 
 
Hösten brukar betyda ny sorts mat för många.
Sommarmaten ersätts kanske med lite enklare och snabbare mat. Men att det blir höst behöver inte betyda att man äter mindre grönt, det gäller bara att anpassa inköpen lite. Grönsaksgrytor passar bara nu, likaså wokat. 
 
 
I somras när vi var i Danmark och bilade stannade vi i Odense för att äta lunch. Vi hamnade på ett ställe som hade en food court och där kunde man beställa mat från all världens kök. En av rätterna vi beställde var koreanska pannkakor med wokade grönsaker, eller Pajeon som det heter. Det var en helt fantastisk lunch och när jag kom hem ville jag återskapa den.
Resultatet blev detta! 
 
 
2 - 4 port
 
Ingredienser:
 
2 morötter, skalade
2 - 3 salladslökar
1,5 dl kikärtsvatten
2 msk olja
1,5 - 2 dl sojamjölk
1,5 dl mjöl
2 msk maizena
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2-3 vitlöksklyftor, skalade
Olja att steka i
 
Wok:
 
Olja att steka i
1/4 blomkålshuvud, ansat och delat i små buketter
1 morot, skalad och skivad
1/2 zucchini, skivad
1/2 röd chilifrukt, skivad
2 salladslökar, skivade
1 bit ingefära, skalad och fint tärnad
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
3 tsk sesamolja
4 msk vatten
2 msk japansk soja
1 tsk rörsocker
Ev salt
 
Dressing:
 
1/2 dl japansk soja
4 msk vatten
1 tsk sesamolja
1/2 röd chilifrukt, skivad och ev urkärnad
1 - 2 tsk rörsocker
1 msk pressad lime
1 bit ingefära, skalad och fint riven
 
  
Skiva morötterna i tunna stavar. Ta bort rötterna på salladslöken och skiva den i tunna stänger. Vispa upp kikärtsvattnet till ett hårt skum. Helst med elvisp, men det går också bra att vispa för hand. Blanda olja och mjölk. Blanda de torra ingredienserna. Blanda ned mjölkblandningen i de torra ingredienserna, tillsätt pressad vitlök och vänd till sist ned kikärtsvispet. Blanda till en jämn smet. Nu lägger du i morötterna och salladslöken. Blanda. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek pannkakorna ca 4 min på varje sida. Lägg dem på ett fat när de är klara. Under tiden du steker pannkakorna så gör du woken. Hetta upp olja i en wok- eller stekpanna. Lägg i alla grönsaker och woka dem en kort stund på hög värme. Tillsätt sesamolja, vatten, soja, socker och ev lite salt. Woka allt tills grönsakerna känns klara. de ska vara krispiga och inte överkokta. Rör ihop dressingen.
Servera pankakorna med woken och dressingen.
 
 
 
Ha nu en riktigt fin helg, så ses vi snart igen!
 
KRAM

Vegansk mustig tomatsoppa med kidneybönor

 
Hej!
 
Den här soppan gjorde jag till lunch idag. Härligt mustig, mättande och jättenyttig!
Den passar bra nu, när de flesta är tillbaks från semestern och allt ska dra igång igen eftersom den är så snabblagad. Passar också bra för dem som kanske känner att de vill vara lite nyttiga nu och äta lite billigare.
Här kommer receptet:
 
4 port
 
Ingredienser:
 
4 msk olja att steka i
1 gul lök, skalad och hackad
Paprikapulver
1000 g krossade tomater
4 msk tomatpuré
4 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 - 4 vitlöksklyftor, skalade
2 - 4 tsk socker eller annat sötningsmedel
450 g kidneybönor, avrunna och sköljda
2 msk olivolja
1 - 2 tsk balsamvinäger
Svar-t och vitpeppar
Ev salt
 
 
Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt paprikapulver. Häll i de krossade tomaterna, tomatpurén, vattnet och buljongtärningarna. Pressa ned vitlöken. Tillsätt sockret. Koka allt på svag värme i ca 10 min. Lägg i kidneybönorna och låt allt koka i ytterligare 10 min. Mixa soppan med stavmixer eller i mixerbägare tills den blir slät. Runda av med olivolja och balsamico. Salta och peppra. Servera soppan med en klick havrefraiche och ett gott bröd.
 
 
 Om man vill ha en lite starkare soppa så kan man blanda ned 1 - 2 msk srirachasås. 
 
Kanske något till middagen ikväll?
 
Ha en underbar vecka!
 
KRAM

Hon går äntligen!!

 
Hej alla fina!
 
Ja, haha! Som rubriken lyder: Vendela tog sina första stapplande steg för några dagar sedan. Hon har länge gått när vi hållt i henne, men nu går hon alltså själv. Jag måste säga att jag började bli lite orolig över det faktum att hon är ett år och fyra månader och börjar på dagis om en vecka men inte hade börjat gå själv ännu.
Jo, jag vet att barn är olika och mognar olika, men det är någon mental gräns där vid att man ska börja dagis och kunna gå för mig.
Men nu kan jag känna mig lugn, pust! 
Det är så roligt att se henne gå, hon skrattar för full hals, ramlar, skrattar och så upp igen!
Glädjen över att kunna gå, den ser man tydligt!
 
 
 Härliga Vendela, nu är det full fart fram! 
 
 
Som ni ser så är det inte en lugn stund här inte.
 
 
 
 
 
 
 Älskade lilla tjej.
 
På tisdag börjar vi skola in Vendela. Jag märker på mig själv att jag är ganska känslomässigt just nu. Ett år och fyra månader har vi hängt och nu ska vi alltså vara på olika håll på dagarna. 
Ja, det är sannerligen omvälvande. Lite sorgligt. Fullt av glädje.
Livet.
 
Ha en underbar söndag!
 
KRAM
 
Visa fler inlägg