Annorlunda jul!

 
Hej alla fina!
 
Hoppas ni haft en härlig jul!
Jag och familjen har spenderat en vecka i Spanien i Sierra Nevada och i Granada.
I år kände vi att vi ville komma bort från julstök och julstress och bara göra det enkelt och fokusera på vår lilla familj. Det var jätteskönt, även om julen blev lite annorlunda i år.
 Det blev mycket skidåkning och sightseeing under veckan.
Julafton firade vi i skidorten Sierra Nevada på det jättemysiga lodgehotellet Trevenque.
 
 
Hotellet låg jättenära skidbackarna.
 
 
 
Det var jättemysigt på hotellet med julgran och juldekorationer.
 
 
 
 
 
Frukostrummet!
 
 
 
 
Innan julen så var barnen superspända och pratade MYCKET om tomten och presenter.
För det är mycket där deras fokus har legat. Att de skulle få saker. Så I år hade jag och Andreas bestämt att vi inte skulle ge så många julklappar till dem. Anledningen var att det inte känns rätt att delta i någon slags köphysteri som tär ännu mer på jordens resurser. ( Jag hoppas innerligt att det inte blir ett nytt julhandelsrekord detta år. ) Men det är lika mycket för att våra barn ska förstå sakers värde och att uppskatta det de faktiskt får.
Barn kommer sällan ihåg hur många julklappar de fick förra julen.
Det de kommer ihåg är vad de GJORDE.
Så i år har viprioriterat att spela spel med barnen,
vara ute och röra på oss, leka, baka, och umgås med varandra. 
 I år blev julen alltså lite annorlunda. Tomten kom inte på besök, t ex, utan honom kunde man träffa i skidbacken. Inget konstigt med det tyckte barnen! Kalle Anka såg vi inte alls skymten av och inte heller Karl- Bertil Johnsson. Julmiddagen blev en vegansk Italiensk buffé, långt ifrån julskinka och Jansons frestelse. Det blev bra det med:)
 
 
Julfina Vendela och Andreas.
 
 
 
 
Trött tjej.
 
 
 Sierra Nevada!
 
Jag kan verkligen rekommendera att åka iväg över jul om man är sugen på det. Visst, att resa med barn är en slags stress, men julstressen är nästan ännu värre tycker jag.
 
Ha en riktigt fin Nyårsafton!
 
KRAM
 
Maggie
 
 
 
 
 
 

Vegansk Toscakaka

 
 
Hej!
 
Ojojoj vilken höst det här har varit!
Ni vet att jag har haft boklansering och startat mitt ljusföretag "The Happy Whale" bl a, så jag har verkligen haft fullt upp och känner mig rätt trött nu. Snart knyter jag ihop den här säcken för i år men ville bara bjuda på den här julkakan innan jag gör det.
Det är så roligt att baka, det fungerar som meditation för mig.
Jag kommer ned i varv och skapar, och då mår jag som bäst!
Här kommer receptet:
 
Ingredienser:
 
5,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
1 knivsudd salt
2,75 dl havremjölk, 3%
4 msk solrosolja
1 tsk äppelcidervinäger
1 msk mjölkfritt margarin till formen
1,5 msk ströbröd till formen
 
Glasyren:
 
1- 2 dl mandlar, delade på längden
0,75 dl havregrädde
1 dl socker
0,5 tsk kakao
0,5 dl ljus sirap
1 - 2 msk mjöl
1 knivsudd salt
2 msk mjölkfritt margarin
 
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda mjölk, olja och äppelcidervinäger i en annan bunke. Låt degvätskan stå en kort stund. Blanda samman allt till en jämn smet. Den ska vara ganska tjock. Häll smeten i en väl smord och ströbröad form, 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-35 min.
Ta ut kakan ur ugnen. Under tiden kakan gräddas kokar du ihop glasyren genom att hälla i grädde, kakao, sirap och salt i en kastrull. Vispa noga. Koka glasyren en stund, ca 5 min, och häll sedan ned mandeln. Ta ut kakan ur ugnen och bred glasyren på kakan. Grädda kakan i ugnen i ca 5 min till. Glasyren ska börja bubbla, då är kakan klar. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna innan du skär upp den i bitar.
 
 
Jag hade blandade nötter hemma så jag använde dem den här gången.
 
 
Julstämningen börjar infinna sig.
 
 
Visst ser den god ut? Med en klick vispad grädde till blir det nästan som en bakelse.
 
 
 
Älskar mina nya fat från Mateus. Jag fick dem av min fina kusin och vän Anna på bokreleasen.
 
 
Den här julblomman, hm... Mins inte vad den heter.. fick jag också på releasen.
 
 
Det här är första året som jag skickar julkort där barnen är med på bild. Men jag tyckte att bilden på dem är så himla fin så jag ville dela den på det sättet. Bilden finns för övrigt med i kokboken. 
 
Ja, vänner, nu är det snart jul. Hoppas toscakakan ska smaka och att ni också börjar få lite julfeeling!
 
KRAM

Vegansk saffranskladdkaka med lingongrädde

 
( Betalt samarbete med Carlshamns mejeri.)
 
Hej!
 
Den här kakan är en riktig bjudkaka. Den blir nästan som en tårta med den rosa lingongrädden till. Eftersom kakan är så söt i sig själv så hoppar jag över att söta lingongrädden. Kontrasten sött och syrligt blir väldigt god tycker jag.
 
6 -8 personer
 
Ingredienser:
 
Kladdkaka:
 
100g Carlshamns mjölkfritt margarin 
80g vegansk vit choklad
2,5 dl socker
2 - 3 krm saffran, mald
2,75 dl vetemjöl
1 dl matlagningshavregrädde 
1 krm salt
Carlshamns mjölkfritt margarin till formen
Ströbröd
 
 
Lingongrädde:
 
2 dl vispbar havregrädde
1 dl frysta lingon
 
Florsocker till garnering
 
 
 
 
Sätt ugnen på 180 grader. Smält margarinet. Bryt ned den vita blockchokladen i margarinet och låt den smälta. Vispa samman socker och det smälta margarinet och chokladen. Tillsätt övriga ingredienser. Rör runt tills det blir en jämn smet. Smörj och ströbröda en springform, ca 23 cm i diameter.  Grädda kakan i ca 20 - 25 min. Kakan kommer vara mycket kladdig när du tar ut den, men den stelnar. Ställ kakan att svalna en stund och in med den i frysen i ca 30 - 40 min. Ta ut kakan och pudra över florsocker. Vispa havregrädden fluffig med en elvisp. Mosa de tinade lingonen. Blanda grädde och lingon. Servera kakan med en klick lingongrädde. 
 
 
 
KRAM 
 
Maggie 
 
Visa fler inlägg