Vridna nyponbaguetter

( Inlägget innehåller affiliatelänkar.)
HEJ!
Januari är en månad när många kanske dyker ned lite extra djupt i skafferiet och frysen för att se vad man har där. Det gjorde jag igår och då hittade jag två förpackningar nyponmjöl. Tänk att man kan hitta saker man inte ens visste att man hade. Eller hade glömt att man hade. Av mjölet bakade jag dessa vridna nyponbaguetter. De blev väldigt goda- frasiga på utsidan och fluffiga i mitten.
Du kan använda nyponmjöl eller malda nyponskal i pulverform. Jag använde det senare och om ni klickar på länken i receptet ser ni vilket märke jag använde. Ni kan även beställa det via länken.
Nyponskal är gott att göra te på, blanda i smoothies och baka med_ massor med C-vitaminer!
20 st
1 dl malda nypon
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl kokande vatten
2,5 dl kallt vatten
1/2 dl solrosolja
50 g jäst
0,5 dl agavesirap
1,5 tsk salt
9-10 dl vetemjöl special
Blanda nyponskalsmjöl och havregryn i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om.
Tillsätt det kalla vattnet och oljan och rör ut till en jämn smet. Temperaturen ska vara ca 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt agavesirap, salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10 min.
Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter. Tippa upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela sedan degen i 20 lika stora delar. Forma avlånga bitar och vrid dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Strö lite mjöl och fiberhavregryn på frallorna och grädda dem mitt i ugnen 10-12 minuter.
Låt frallorna svalna på galler.
1 dl malda nypon
1 dl fiberhavregryn
2,5 dl kokande vatten
2,5 dl kallt vatten
1/2 dl solrosolja
50 g jäst
0,5 dl agavesirap
1,5 tsk salt
9-10 dl vetemjöl special
Blanda nyponskalsmjöl och havregryn i en bunke. Häll över det kokande vattnet och rör om.
Tillsätt det kalla vattnet och oljan och rör ut till en jämn smet. Temperaturen ska vara ca 37 grader. Smula ner jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt agavesirap, salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10 min.
Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter. Tippa upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela sedan degen i 20 lika stora delar. Forma avlånga bitar och vrid dem. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med duk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Strö lite mjöl och fiberhavregryn på frallorna och grädda dem mitt i ugnen 10-12 minuter.
Låt frallorna svalna på galler.



Väldigt goda blev de som sagt. Vi åt dem till en god tomatsoppa så de funkar både till frukost, lunch, mellis och middag.
Ha en fin dag!