Örtbröd

 
HEJ!
 
För några dagar sedan bakade jag detta örtbröd som jag frös in och tog fram till lunchen igår.
Det smakar ljuvligt av olivolja och färska örter- och så är detta med att bryta av brödet passande till påsk. Mysigt och lite ceremoniellt. Detta bröd brukar jag baka och ge bort som "gå bortpresent" brukar bli riktigt uppskattat kan jag lova!
 
Här kommer receptet:
 
1 bröd 
 
Ingredienser:
 
25 g jäst
0,25 dl olivolja
1,5 dl vatten
1 dl havremjölk
6 dl mjöl
1 tsk salt
 
Fyllning:
 
0,5 dl olivolja
0,5 dl pumpafrön eller solrosfrön
ev 1 dl riven vegansk ost
0,5 dl hackad färsk rosmarin
0,5 dl hackad färsk basilika
 
Frön och hackade örter till garnering
 
Smula ned jästen i en bunke. Värm olivolja, vatten och mjölk till 37 grader. ( Fingervarmt.) Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt mjöl och salt och bearbeta degen i ca 5 min. Om degen känns för lös, tillsätt lite mer mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den väl och kavla sedan ut degen till en rektangel. Pensla degen med olivolja och strö över frön, ev ost och de hackade örterna. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle. Skär rullen i 11 -12 bitar. Lägg rullarna tätt ihop med snittytan nedåt på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Jäs brödet i ca 30 min under bakduk. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Ta ut brödet och låt det svala lite. Strö över mer frön och lite färska örter som garnering.
 
 
 
 
Visst ser det fint ut?!
 
Bästa påskbrödet om ni frågar mig!
 
Ha en fortsatt fin påsk vänner.
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Bröd
Taggar: brytbröd, påskmat, vegansk påsk, veganskbakning