Aprikosgalette

 
( I samarbete med SteviaSweet lättströ.)
 
HEJ!
 
Galette är ett bakverk som jag uppskattar väldigt mycket eftersom det inte är så sött. I detta recept har jag dessutom bytt ut sockret mot Stevia, som är helt naturligt och inte innehåller några kalorier.
 SteviaSweet lättströ passar perfekt som sötningsmedel i bakverk och på gröten eller i smoothien till exempel. Här kommer receptet på min aprikosgalette som blir en perfekt avslutning på påskens goda mat.
 
 1 galette

 Ingredienser:

150 g mjölkfritt margarin, tärnat
6 dl mjöl
6 msk kallt vatten
1/2 dl SteviaSweet lättströ
1 nypa salt
350 g konserverade aprikoshalvor
1 msk Maizena
½ msk kardemumma
½ citron, saften
3 msk SteviaSweet lättströ
2 msk havremjölk
havremjölk till pensling

 Nyp ihop margarin, mjöl, vatten, SteviaSweet lättströ och salt i en bunke. Arbeta ihop en deg.        Ställ in degen i kylen i ca 30 minuter. Men gärna längre. Sätt ugnen på 180 grader.                        Blanda de avrunna aprikoshalvorna med Maizena, kardemumma, citronsaft,
SteviaSweet lättströ och havremjölk. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bakplåtspapper.
Det ska bli en cirkel som är ungefär 4 – 5 mm tjock. Kanterna kommer att spricka en del,
men det gör inget. Flytta över degrundeln till en plåt. Lägg persikohalvorna på
degen och sprid ut dem, men spara ungefär en kant på 5 cm runt om. Vik kanten över frukten.
Pensla degkanten med mjölken. Grädda galetten i mitten av ugnen i ca 40 – 45 minuter.
Fruktvätskan ska börja bubbla upp runt frukten. Ta ut kakan ur ugnen och låt den
svalna en stund. Servera galetten med vaniljsås eller vaniljglass.
 
 
 
Servera galetten med vegansk vaniljglass eller vaniljvisp.
 
 
Nu ska jag njuta av den sista dagen på den här påskledigheten. Solen skiner och vi har inget särskilt inplanerat. Kanske blir det en cyckeltur med medhavd matsäck.
Ha en fin dag!