Vegansk citronsockerkaka

 
( Innehåller adlinks. )
 
Hej!
 
Idag ösregnar det här i skärgården. Vi skulle ta en promenad hela familjen, men väntar nog tills det värsta regnet lagt sig. Vi får verkligen hoppas att solen kommer fram snart igen. Under tiden vi väntar få vi hitta på nåt annat kul. 
 
En perfekt sysselsättning när det regnar ute och man är ledig är att baka. I veckan bakade jag denna sockerkaka med citronsmak och oj så god den blev!
Hög , fluffig och väldigt saftig- ni måste testa denna!
 
 
1 stor sockerkaka 
 
Ingredienser:
 
mjölkfritt margarin till formen
ströbröd
1,25 dl kikärtsspad
4,75 dl socker
skalet från 1,5 citron
saften från 1 citron
4,75 dl havremjölk
1 dl solrosolja eller annan neutral olja
1 msk äppelcidervinäger
6,25 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk salt
ev florsocker
 
Glasyr:
 
2 dl florsocker
2 -3 msk saft från en citron
 
 
Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Smörj och ströbröda en stor sockerkaksform.
Vispa kikärtsspadet kraftigt, helst med en elvisp. Efter en stund häll i sockret medan du fortsätter att vispa. Vispa tills det blir vitt och fluffigt. Riv skalet från citronerna och lägg det i en annan bunke. Pressa ned citronsaften. Häll i mjölk, olja och vinäger. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i citronblandningen. Blanda tills det blir en slät smet. Vänd ned kikärtsvispet med en slickepott och rör försiktigt tills allt blandat sig. Häll smeten i bakformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 55 min. Känn efter med en provsticka att kakan är klar innan du tar ut den. Låt kakan svalna en stund innan du tar ut den ur formen. Pudra den ev med florsocker eller gör en glasyr genom att blanda ihop florsocker och citronsaft som du sedan häller över kakan.
 
 
Detta recept är beräknat till en stor sockerkaksform. Min form kommer från Nordic Ware, den heter "Vintage Star" och rymmer 2,4 liter.
 
Nya bakformar är ett roligt sätt att variera sin bakning tycker jag.
Jag har fått hem flera olika modeller från Nordic Ware och 
här kan du hitta många av deras olika bakformar.
 
 
Kakan går alldeles utmärkt att frysa.
 
 
Rosorna i vasen är plockade från vår trädgård- så härligt att kunna ta in blommor från trädgården.
 
Ha en fin fortsatt dag!
 
Maggie
0 kommentarer publicerat i Bakning
Taggar: Bakaveganskt, bakning, vegansktfika, äggfritt