Grönkålspaj med vegomögelost och valnötter

( Innehåller affiliatelänkar.)
HEJ!
Jag har skapat en julig vegansk meny för receptappen Plantry.
Jag har skapat en julig vegansk meny för receptappen Plantry.
Ett av recepten är denna juliga grönkålspaj med vegomögelost och valnötter.
Den här passar toppen på julbordet eller varför inte till nyår?
Galet god och en sån där paj man gärna tar en bit till av.
Pajdegen förresten- spröd och munsönderfallande. Samma recept som jag alltid använder.
För varför ändra ett vinnande koncept liksom?
4-6 port
Ingredienser:
Pajdeg:
200 g mjölkfritt margarin
5 dl vetemjöl
1 krm salt
3 msk kallt vatten
Fyllning:
Olja till stekning
1/2 gul lök
125 g grönkål, ansad och hackad
1 krm salt
1 msk olja
4 msk vegansk äggersättare
( plus 60 ml vatten )
6 dl havregrädde
salt och peppar
1 dl valnötter, grovt hackade
150 g vegansk grönmögelost
6 dl havregrädde
salt och peppar
1 dl valnötter, grovt hackade
150 g vegansk grönmögelost

Nyp ihop till en deg medan du tillsätter vattnet, en matsked i taget.
Låt degen vila i kylen en stund. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken fint.
Stek den mjuk i lite olja. Lägg grönkålen i en skål. Massera in salt och olja så den
mjuknar. Vispa ihop äggersättaren med vattnet. Blanda den med grädde,
salt och peppar. Tryck ut pajdegen i en pajform, ca 23 x 33 cm. Förgrädda pajskalet i
ca 10 min. Ta ut pajformen och lägg i lök, grönkål, valnötter. Smula över mögelosten.
Hällöver gräddblandningen. Salta och peppra ev lite mer.
Grädda pajen i ugnen i ca 35-40 min. Ta ut pajen när stanningen har satt sig.
Låt pajen vila en stund innan servering.

Äggersättaren jag använder i detta recept är från Khoisan té.
Den fungerar även i bakning och annan matlagning.
Köp hem den från Apohem genom att trycka på länken:
Ha en fin fortsatt dag!
Maggie