Vegansk Ratatouille

 
HEJ!
 
Hoppas ni haft en fin helg!
 
Vi har bara tagit det lugnt och varit hemma.
Nästa vecka börjar vardagen igen så det gäller att vila upp sig lite innan dess;)
Till middag igår åt vi denna Ratatouille. Ratatouille är en fransk grönsakssoppa/ gryta som är värmande, näringsrik och billig- något som passar bra såhär i januari när matkontot kanske inte är det största. Grytan går jättebra att frysa in om det blir soppa över, men det tror jag inte det blir. Haha!
Den är försvinnande god! ;)
 
4 - 6 personer
 
Ingredienser:

4 msk neutral olja
2 vitlökar, finhackade
1 gul lök, skalad och skuren i stora bitar
1 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika, urkärnad
1 grön paprika, urkärnad
400 g krossade tomater
2 dl vatten
3 msk grönsaksfond
4 msk tomatpuré
1 msk japansk soja
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk rosmarin
1 tsk shrirachasås eller 1 krm chilipeppar
1/2 msk strösocker
1/2 dl persilja, finhackad
Salt
Svartpeppar
 
 
Hetta upp olja i en stor kastrull eller gryta. Lägg i löken och låt den fräsa lite.
Lägg i alla grönsaker som du skurit i bitar. Fräs lite till. Tillsätt sedan krossade tomater och vatten och låt allt koka på låg värme tills grönsakerna är mjuka (ca 35 minuter) Rör om då och då. Ha i resterande ingredienser förutom persiljan och låt allt puttra på låg värme i ca 10 minuter till. Rör om ofta så grönsakerna inte bränns vid. Grönsakerna ska nästan börja falla sönder när ratatouillen är klar.
Tillsätt persilja. Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Om man vill kan man toppa grytan med ruccolablad- det blir väldigt gott till.
 
 
Servera soppan med ett gott bröd, t ex Solrosbaguetter med en klick veganskt smör - OMG vad gott det blir! Receptet på dessa hittar du under kategorin "Bakning". 
 
Man kan äta gott OCH veganskt även med en tunn plånbok. 
 
Ha en fin söndag!
 
KRAM
 
Maggie