Pavlovatårta

 
 
Hej vänner!
 
Pavlovatårta, hur underbart är inte det?!
En frasig maräng med kladdig kärna och på det en lemoncurd, fluffig grädde och massor med bär!
En riktigt härlig dessert. 
Här är marängen gjord av vattnet som kikärtorna ligger i när man köper dem, Aqua faba. 
Eller som jag brukar säga: Aqua Fabulous! 
Jag älskar detta sätt att ta tillvara sådant som man annars hade slängt och göra något fantastiskt av det.
För fantastisk- det är bara den här dessertens förnamn!
 
4 - 6 port
 
Ingredienser:
 
0,75 dl kikärtsvatten
1 msk maizena
1,25 dl strösocker
2 tsk pressad citronjuice
1 - 2 tsk vaniljsocker
 
 
Lemon curd:
 

0,75 dl pressad citronjuice
1 msk citronzest
3 tsk potatismjöl
2 dl socker
50 g mjölkfritt margarin
1 nypa salt
 
Topping:

2 dl Havre- eller sojagrädde
1 msk pressad citronjuice
1/2 vaniljstång
Färska bär eller frukter
Rostade mandelflarn
Florsocker
 
 
 
Sätt ugnen på 100 grader.
Häll kikärtspadet i en skål och vispa länge med en elvisp så att spadet blir fluffigt och fast.
Det ska kunna gå att vända skålen upp och ner utan att innehållet rinner ut, precis som när man vispar äggvita.
Tillsätt sedan socker, lite i taget, och fortsätt att vispa under tiden. Tillsätt sedan citronjuice, majsstärkelse och vaniljsocker. Vispa ytterligare lite till så att det blir en glansig och toppig smet.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, marängbotten ska vara ca 16-18 cm i diameter.
Baka marängen i ugnen i ca 1,5 - 2 timmar.
Stäng sedan av ugnen och låt marängen ligga kvar tills den har svalnat.
Under tiden gör du lemon curden. Blanda citronjuice, maizena och socker i en tjockbottnad kastrull.
Låt blandningen koka upp och sjud den sedan i ca 15 - 20 minuter tills den tjocknar. Rör hela tiden. Ta av kastrullen från plattan och lägg i margarinet. Rör tills det har smält. Rör ned saltet. Låt lemon curden svalna, förslagsvis i kylskåp. Den kommer att tjockna ännu mer när den blir kall. 
Hetta upp en stekpanna och lägg i mandelflarnen. Rör runt lite då och då. Låt dem ligga tills de fått fin färg. Passa dem noga så de inte bränner vid.
Vispa upp grädden. Tillsätt citronsaften och vispa lite till. Denna gör att grädden får en annan struktur, lite mer lik vanlig vispgrädde. Dela vaniljstången och ta ut vaniljfröna med en spetsig kniv. Blanda ned dem i grädden. 
Bre lemon curden på marängbottnen. Toppa med den vispade grädden, färska bär och mandelflarn. Dem gör du genom att lägga mandelflarnen i en stekpanna och försiktigt rosta dem tills de fått fin färg.
Pudra till sist över lite florsocker. 
 
 
 
Kanske något till påskens buffébord!?
 
Ha en fin måndag!
 
KRAM